Waarom Scents & Senses?

Reukzin is één van de oudste zintuigen. Door receptoren kan men een bepaalde geurstof zoals voedsel, potentiële paringspartners, signalen van gevaar (zoals de geur van vuur) identificeren. Hierdoor ontstaat er een reactie in de hersenen die ons lichaam tot actie aanzetten. Voor de meeste levende wezens en voor de mensheid is geur één van de belangrijkste manieren van interactie extern (met de omgeving) en ook intern (bepaalde gemoedstoestand in onszelf).

Onze geur-functie, één van onze belangrijkste zintuigen, is meer en meer naar de achtergrond verdwenen nadat wij mensen ons op 2 benen begonnen voort te bewegen en niet alle dagen met onze neus over de grond onze omgeving scanden. 

Onze ogen namen de leidersrol over en domineren nu onze ervaringswereld.

Om aan te tonen hoe belangrijk onze reuk-zintuig in ons leven is en dit in samenspel met onze andere zintuigen, beschrijf ik hieronder.

Geur is een beleving, een zintuigelijke ervaring:

 • Geur geeft ons een ‘preview’ van wat er in de omgeving aanwezig is (soms zelfs op grotere afstand) en niet direct zichtbaar is voor het oog.
  Een andere belangrijke reden is dat het olfactorische systeem zich in hetzelfde deel van onze hersenen bevindt dat emoties, geheugen en creativiteit beïnvloedt. En dat deel van de hersenen dat geur verwerkt, werkt samen met hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het opslaan van emotionele herinneringen.

 • Emoties ontstaan zodra onze olfactorische septors worden gestimuleerd. Emoties die ons in beweging zetten, op zoek naar een veilige harmonieuze (innerlijke) balans.

 • In ons vaak hectische bestaan is het een uitdaging om ons innerlijk evenwicht in harmonie te brengen en te houden met de uiterlijke leefomstandigheden.

In het reine komen met de kern in jezelf

Behalve dat ons reuk-zintuig, het zintuig is dat het nauwst verbonden is met het geheugen, is geur ook zeer emotioneel. Het is waarschijnlijk dat een groot deel van onze emotionele reactie op geur wordt bepaald door associatie met een herinnering en het gevoel die deze herinnering met zich meebrengt. Zoals eerder vertelt, ligt ons geheugen-centrum midden in ons brein en kunnen we onze emoties (al dan wel of niet gekoppeld aan een herinnering) besturen met verschillende geuren.

De parfumindustrie is rond dit principe opgebouwd, waarbij parfumeurs geuren ontwikkelen die een breed scala aan emoties en gevoelens willen overbrengen, zoals bijvoorbeeld

 • Liefde
 • Verleiding
 • Ontspanning

Op persoonlijk vlak is geur uiterst belangrijk als het gaat om aantrekkingskracht tussen twee mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat onze lichaamsgeur, geproduceerd door de genen die deel uitmaken van ons immuunsysteem, ons kan helpen om onbewust een partner te kiezen, zeggen sommige wetenschappers uit onderzoek dat kussen is ontstaan door eerst (elkaar) te ruiken; die eerste kus is in wezen een oergedrag waarbij we onze partner ruiken en proeven om te beslissen of ze een match zijn.

Met onze geurcombinaties hebben we zorgvuldig het gevoel en de emotie die we willen oproepen als uitgangspunt genomen, om ons totale welzijn in balans en harmonie te brengen.

Ontdek welke geuren

 • Verminder uw stressniveau en zorg voor een staat van ontspanning,
 • Vergroot (zelf)liefde en zachtheid,
 • Geeft je een gevoel van welzijn en verwennerij